Orthomoleculaire geneeskunde

Vitamine tekort?

Gaat er iets fout in mijn stofwisseling zodat ik problemen met mijn gezondheid krijg?
De orthomoleculaire geneeskunde kan u zonder bijwerkingen, verder op weg helpen. Orthomoleculaire geneeskunde gaat uit van de stoffen die een mens nodig heeft om goed en gezond te functioneren. Visolie is belangrijk voor de hersenen en mentaal functioneren. Magnesium is belangrijk voor geestelijke en lichamelijke ontspanning. Vitamine K2 is belangrijk bij het voorkomen van kalkafzettingen rond de vingergewrichten. Vitamine D helpt hart en vaatziekten te voorkomen. Vitamine B12 kan het energiepeil verbeteren. Curcuma helpt tegen bepaalde ontstekingen. Zink en vitamine C ondersteunen het immuunsysteem.

Orthomoleculaire geneeskunde

De tweevoudige Nobelprijs winnaar Professor Linus Pauling heeft deze term in 1968 gelanceerd. Orthos uit het Grieks betekent juist of gezond. Het gaat dus om de juiste moleculen, die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Het is biochemisch en het betreft lichaamseigen stoffen. In tegenstelling tot de chemische aanpak uit de reguliere geneeskunde is dit een zeer veilige aanpak. Kennis van zaken is natuurlijk wel vereist. In de praktijk in Zeist is de orthomoleculaire geneeskunde een van de onderdelen. Deskundigheid is nodig ten aanzien de zogenaamde macronutriënten in de voeding. Dit zijn koolhydraten, eiwitten, vetten. Daarnaast is kennis van de toepasbaarheid van micronutriënten nodig. Dit zijn vitaminen, mineralen, aminozuren, vetzuren en fytonutriënten.

  1. macronutriënten
  2. micronutriënten

1. Voordat de chirurgie en de antibiotica opgang maakte was de reguliere benadering gebaseerd op voeding en leefstijl. De grondlegger van de geneeskunde, Hippocrates, had immers de stelling 'dat geen enkele ziekte, die door dieet kan worden genezen, met andere middelen dient te worden behandeld'. Inmiddels is dit volledig op de achtergrond geraakt, doordat de mens gewend is aan het idee dat een ziekte met een pilletje op te lossen is. Dit pilletje heet dan medicijn of geneesmiddel. Nu is kennis van voeding en voedingsbestanddelen veel meer het terrein geworden van de orthomoleculair adviseur. Voeding kan je grofweg indelen in drie categorieën. Koolhydraten, eiwitten en vetzuren. Je hebt gezonde en ongezonde koolhydraten. Gezonde en ongezonde eiwitten. Gezonde en ongezonde vetten. Door je voedingskeuze af te stemmen op je gezondheidsproblemen is er verbetering te bereiken. Hierin kan ik adviseren.

2. Voeding bevat naast de grotere bestanddelen ook de veel kleinere moleculaire bestanddelen. Dit zijn vitaminen, mineralen, aminozuren, vetzuren en fytonutriënten. Uitvoerig wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels veel inzichten opgeleverd. Er is genoeg bekend over de werkzaamheid bij ziekten en aandoeningen. Het grote voordeel is dat het bij verstandig gebruik volledig veilig is. Zo nodig kan ik dus een passend advies geven.

<< terug naar het overzicht behandelingen